top of page
Zoeken

Schaduwplanten

Ligt uw tuin op het noorden of staan er enkele hoge bomen in uw tuin? Veel mensen denken dan dat er geen enkele plant daar graag wil groeien, maar er zijn wel degelijk schaduwplanten die graag op een schaduwrijke plaats staan. Er zijn talloze vaste schaduwplanten die liever op een koele en donkere plek staan dan in de brandende zon. We spreken van een schaduwrijke plaats als er minder dan drie uur zon per dag is. Hieronder staan enkele vaste schaduwplanten die goed toepasbaar zijn op donkere plekken:


Carex morrowii

Als je van siergras in de tuin houdt, dan is dit een soort die zich prima thuis voelt in de schaduw. Een mooie wintergroene soort die ongeveer 40 centimeter hoog wordt. Carex vraagt erg weinig onderhoud. Toch adviseren wij om hem eens in de 3 jaar in maart kort te knippen, zodat hij weer mooi nieuw blad gaat vormen.


Anemone sylvestris

Deze soort anemoon bloeit al vroeg in het voorjaar met mooie witte bloemen en een geel hartje. Vaak bloeit de anemoon al voor de bladeren aan de bomen zitten. Deze anemoon kan goed tegen donkere plekken en kan ook nog eens veel droogte verdragen. Hij wordt niet hoger dan 30 centimeter en vermeerdert zich door middel van worteluitlopers.


Skimmia japonica

De Skimmia is een vaak voorkomende wintergroene plant in de Nederlandse tuin. De plant kenmerkt zichzelf aan de bloemtrossen die hij draagt in de wintermaanden. Hiermee geeft hij kleur aan de vaak minder mooie wintertuinen. Je hebt de Skimmia in verschillende soorten en maten.


Polystichum setiferum

Varens zijn vaak een goede oplossing voor plaatsen waar andere planten het niet goed doen. Deze varen is een mooie variant die ongeveer tachtig centimeter hoog kan worden. Een varen is niet veeleisend en vraagt eigenlijk alleen om wat vochtigere grond.Rodgersia aesculifolia

Als je een wat grotere plek over hebt om een schaduwplant te plaatsen is de Rodgersia wellicht een oplossing. Hij doet het goed op wat vochtigere plekken en kan dan wel anderhalve meter hoog en breed worden. In mei krijgt hij lange witte pluimen en hij is niet wintergroen.Hosta sieboldiana

Wanneer je denkt aan schaduwplanten, denk je ook aan Hosta’s. Deze schaduwplant is er in veel verschillende varianten. Houdt er rekening mee dat des te donkerder het blad is, des te donkerder de Hosta moet staan.
Pachysandra terminalis

Als je op zoek bent naar een bodembedekker als schaduwplant, dan is de Pachysandra de ideale oplossing. Hoe donkerder de Pachysandra staat, hoe mooier het blad blijft. Deze groenblijvende bodembedekker krijgt in maart mooie witte bloemen en staat graag op een wat drogere plaats.


1.125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hulst

Commentaires


bottom of page